Det finns nog ingen MC-racingintressserad person som inte känner till MV Augusta. Från det att företaget bildades den 12 februari 1945 började de dominera all MC-racing och det varade i tre årtionden. Under 1950-, 60- och 70-talet tog MV Augusta hem 270 Grand Prix-segrar och 75 VM-titlar, varav 38 kom från förar-VM och 37 från konstruktörs-VM. Segrarna stod förare som Agostini, Hailwood, Hocking, Provini, Read, Sandford, Surtess och Ubbiali för. Parallellt med framgångarna i MC-racing hade MV Augusta succéer med sina standardmotorcyklar för landsväg. Redan på 1950-talet tillverkade företaget över 20 000 exemplar om året och framgången grundade sig helt på erfarenheterna från racingbanorna i kombination med ett flertal helt unika tekniska lösningar.
Vägen tillbaka till toppen bland mc-tillverkare
I slutet av 1970-talet gjorde MV Augusta ett uppehåll i tillverkningen och det varade fram till 1992 då Cagiva köpte upp företaget. Ledaren för CRC (Cagiva Research Centre), Massimo Tamburini, inledde ett intensivt utvecklingsarbete ihop med den externa partnern Ferrari Engineering. Det resulterade i att MV Augusta F4 750 Serie Oro kunde presenteras den 15 september 1997. Oro-serien tillverkades i en starkt begränsad upplaga, endast 300 exemplar med guldplakat, och såldes inte till några andra än särskilt utvalda entusiaster för den facila summan av cirka 400 000 kronor. I och med det hårda utvecklingsarbetet och lanseringen av Oro-serien var MV Augusta tillbaka på marknaden igen.
Serietillverkning av standardmodeller
Det nya milleniet inleddes med serietillverkning av standardmodellen F4 750 S, som hade en aning bättre prestanda eftersom motorn, som tidigare varit handtillverkad och sandjuten, kunde produceras med lägre toleranser. I gengäld hade alla kolfiber- och magnesiumkomponenter ersatts av aluminium och termoplast vilket gjorde att totalvikten ökade med cirka tio kilo. Utvecklingen av F4 750 S fortsatte därefter kontinuerligt och på de versionerna som tillverkades från 2002 och framåt gjorde man betydande förbättringar i motorn och växellådan, något som i sin tur innebar en högre motoreffekt. 2001 presenterade MV Augusta streetfighter-modellen Brutale, en modell som är designad av Massimo Tamburini. Tekniken är den samma som på f4 750 S men avgassystemet är utbytt mot ett annat och utväxlingen är lägre. Två år senare, 2003, lanserades standardmodellen, Brutale S som naturligtvis hade samma motoruppdateringar som F4 750 S. På Milano-mässan samma år presenterades MV Augusta F4 1000, en modell som var fylld med nya tekniska lösningar som till exempel Torque Shift System (TSS) och Engine Brake System (EBS). Partnern till MV Augustas chefsdesigner Massimo Tamburini och föraren Giacomo Agostini, som vann 13 VM-titlar för tillverkaren, fick varsin av modellerna F4 1000 och F4 1000 AGO. De var då de mest exklusiva och mest kraftfulla MV-modellerna som hade tillverkats. Tamburinis känsla för design lös igenom båda modellerna. Därefter producerades ett antal olika modeller, som alla sålde bra, fram till 2008. Då inleddes ett nytt kapitel för MV Augusta i och med att den amerikanska mc-tillverkaren Harley-Davidson köpte upp hela koncernen där MV Augusta och de båda varumärkena MV Augusta och Cagiva ingick. MV Augusta anses av många fortfarande vara en av de designmässigt vackraste motorcyklarna som tillverkas och sedan 2014 är MV Augusta tillbaka i världsmästerskapen, Superbike-VM och Supersport-VM.