Då var det dags för den andra delen där jag tittar lite närmare på klassiska cykel-, moped- och motorcykeltillverkare från inte bara Sverige utan även övriga världen. I den första delen fokuserade jag på det italienska varumärket Piaggio, ett företag som producerar både mopeder, scoter samt motorcyklar. Under min ungdom var Piaggio ett väldigt populärt mopedmärke bland tonårstjejer som ville vara rörliga utan att behöva tillförlita sig på bussen eller slippa cykla. Då var Piaggio ett utmärkt val då den var både billig att köpa, billig i drift och inte allt för tung eller klumpig utan smärt och smidig, som om den var speciellt framtagen med tjejer i åtanke.
Näst ut står nu ett svenskt märke, REX som grundades i Halmstad 1896 och var från början ett företag som fokuserade på cykeltillverkning för att senare även ge sig in i motorcykelbranschen och sen under 50-talet även börja tillverka mopeder. Företagets egen produktion skulle dock upphöra på 70-talet och istället valde man då att importera färdigbyggda KTM mopeder från Österike, som man sedan döpte om till REX och klistrade dit sitt eget varumärke på och sålde som en REX moped.
Rex cykeln växer fram
Axel Peter Nilsson, grundaren av Rex, hade en herrekiperingsaffär men intresset för cyklar var stort, vilket resulterade i att köpa in och montera ihop cyklar i affärens gårdshus, cyklar som han sedan sålde. Affärerna gick så pass bra att han under 1901 gjorde sig av med sin ekiperingsaffär som han startat 1896, för att helt och hållet fokusera på sin stora passion, cykeltillverkning. Året därpå, 1902, stod den första byggnaden för cykelfabrikation färdig på östra sidan om ån Nissan. Där började fabriken nu spotta ut cyklar till höger och vänster, allt eftersom att intresset ökade. Nilsson följde också med stort intresse, utvecklingen kring motorcykeln och beslöt sig under 1908 för att tillverka företagets egna motorcykel, som inte var något annat än en cykel med kraftig ram, fjädrande framgaffel och 1-cylindrig 4-taktsmotor från Motosacoche i Schweiz. 1909 arbetade ca 80 personer i fabriken och Aktiebolaget Maskinfabriken REX bildades. Företagets fokus var nu fördelad över både vanliga cyklar och motorcyklar, men där deras storsäljare var den klassiska transportcykeln med pakethållare fram, en cykel som introducerades under 1937. Då företaget inte hade någon egen motortillverkning tvingades man köpa in motorer från andra tillverkare och under perioden 1937 till 1955 köpte man in från Villiers, Victoria och Zündapp och använde dessa till sina egna motorcyklar.
Valsade cykeldelar var på 1950-talet fabrikens specialitet och det fanns nästan inte en enda cykel i Sverige som inte hade en cykelfälg tillverkad av företaget. Den enda tillverkaren som under denna period valde att inte använda fälgar från Rex var cykelproducenten Monark.
Rex mopeden
Den 23 maj 1952 kom beslutet att cyklar med hjälpmotor skulle fritas från registrerings-, skatte-, försäkrings- och körkorts bestämmelserna vilket banade vägen för introduktionen av mopeden i svensk kultur. Snabbt tog man då beslutet att även börja tillverka mopeder på Rex fabriken, vilket också ganska omgående blev en helt egen division. Efter lanseringen av mopeden släppte företaget en rad olika modeller, modeller som Royal, Scotoped, Fleetline, Sachsmaster, Zündapped, Rexoped och Sportmaster.